THE LEONARDO

As the climax of a 30-year involvement in establishing Sandton as Africa’s prime development hub, this landmark 55-storey building expresses the elegant simplicity of its making, a stark contrast to the shapism that surrounds it.

PROJECT DATE
2019
CITY
JOHANNESBURG
COUNTRY
SOUTH AFRICA
SIZE
230 RESIDENTIAL STANDS
CLIENT
LEGACY GROUP, Nedbank Property Development
CONSULTANTS
GAPP ARCHITECTS
AWARDS
SOUTH AFRICAN INSTITUTE OF ARCHITECTS MERIT AWARD

In consequence of a lifelong professional relationship and history of successful development with the client, Co-Arc International were appointed as architects for this high-rise, commercial mixed use project.

Using an approach that establishes the economic, social and environmental parameters for each new building, the tower is an appropriate response to climate and social factors as well as a highly innovative commercial model, designed to be complete and viable at a variety of heights. The structure and servicing are expressed in the form of the building, resulting in an articulated slender tower that has exceeded commercial expectation. The orientation and layout of the plans provide flexible floor space at every level of the tower, maximising views and minimising climatic effects.

With due regard to South Africa’s high level of unemployment, to maximise safety and labour utilisation, the building is largely constructed from concrete and masonry with the external skin consisting of transportable components, assembled and erected from the inside. Its groundbreaking use of engineered 'stone' as a cladding material allows for a lightweight perimeter skin that forms a weather shield and creates shaded deep recesses for glazed balconies at every level: The refinement and the detailing and careful consideration of materials results in an apparently simple yet timelessly elegant facade.

The public is welcomed into the building via a triple-volume arcade and a series of ground public rooms to a variety of public facilities including a 5th floor podium terrace and 55th floor sky-deck.

Read more

expanded our work image
X
expanded our work image
X
expanded our work image
X
expanded our work image
X
expanded our work image
X
expanded our work image
X
expanded our work image
X
expanded our work image
X
expanded our work image
X
expanded our work image
X
expanded our work image
X
expanded our work image
X
Next | < 1 > of 2.